Dedebağ Tarihçesi

Gönderen on 11 Ağustos 2009

KONUMU

           Dedebağı Kasabası, Denizli İlinin Acıpayam İlçesine bağlıdır. Kasabanın ilimize uzaklığı 76km. İlçeye uzaklığı 17km. dir. Kasabanın güneyinde Darıveren Kasabası, kuzeyinde Köke köyü, Bedirbey köyü, doğusunda Bostanköy, batısında Kuzuören köyü bulunmaktadır. Güneyinde Karaca dağ, batısında Kızıl Öğür ve Elmalı deresi yer almaktadır. Dedebağı Kasabası 20.000 dekar yakın yüzölçümüyle çok geniş araziye sahip tipik bir Anadolu kasabası olup, Antalya Fethiye Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Dalaman çayı Kasabasının Kuzey doğusundan geçmektedir. Dalaman çayından sulama amacıyla faydalanılmaktadır.

TARİHÇE

            Herkesin “Yaren Tepesi” olarak bildiği yerde yatan Horasan Ulularından “Dederasül Bey” günümüzden 700-800 yıl önce üzerinde yaşanılan topraklara gelip yerleşmiş, önü engin bir ova olan bu yöreyi yurt edinmiştir. Boy boy filizlenip, çoğalan, akrabalıklarla, göçlerle kalabalıklaşan bir “Dederasül Köyü” meydana getirmiştir. Daha sonra söylenişi zor olduğundan zamanla “Dedesil Köyü” daha sonrada 02.06.1968 yılında Belediye olarak Dedebağı adını almıştır.
EĞİTİM DURUMU

         Kasabada İlkokul 1930 yılında ve ortaokul 1976 yılında açılmıştır. Üç binada öğretim yapılmaktadır. Eğitimde İlköğretime geçilmiştir. Kasabada lise yoktur. Öğrenciler lise öğrenimi için İlçemiz Acıpayam’ a gitmektedir. Halkımız okula yardım eder. Kasaba halkı eğitime büyük önem verir, halkın % 100’e yakını okuryazardır. Mezun olmuş Milletvekili,  Doktor, Avukat, Subay, Pilot, vb. olup, halen de birçok genç yüksek öğrenime devam etmektedir.
 

ULAŞIM

            Kasabaya Denizli-Antalya karayolunun 68 km’ sinden ayrılarak Çameli-Fethiye’ye giden yoldan ulaşım sağlanmaktadır.

GEÇİM KAYNAKLARI

Tarım Ürünleri :Kasabada halk arpa, buğday, nohut ve yulafı kendi ihtiyacı için üretmektedir.  Gelir amaçlı olarak tütün, anason, afyon, biber, domates yetiştirilmektedir.

Hayvancılık : Kasabada gelir sağlamak için hayvancılık yapılmaya 2002 yılında başlanmıştır. Halk et, süt, yoğurt ihtiyacını karşıladıktan sonra, Et ve Süt satışı için hayvancılık yapılmaya hız verilmiştir. Küçükbaş hayvanı ise halk sadece kendi ihtiyacı için yetiştirmektedir.

           Turizm : Kasabanın Tarihi ve Turistik yerleri şunlardır; Gavur damı olarak bilinen yer kasabanın batısında,Kasabaya 1,5-2 km uzaklıkta bulunan, eski uygarlıklardan kaldığı tahmin edilen Mağara ve kayalıklardan oluşan bir yerdir. Bunun dışında “Yaren Tepesi” olarak bilinen yerde kasabanın kurucusu olan Dede Resul’ün ve bir başka kişinin mezarı bulunmaktadır. Bu yer Kasabanın güney batısında yer almakta olup, kasabaya 1,5km uzaklıktadır.

Yazar hakkında

19.03.1965 tarihinde Denizli'de dünyaya geldi. Üniversite mezunu. Şu an Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Enstitü Sekreteri olarak görev yapıyor.

Yorumlar

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.